Eva Brabcová - spisovatelka

Peklověk

Jasmína je osmačtyřicetiletá a krásná módní redaktorka s mírnou nadváhou. Neustále čelí útokům své matky, která nepřestává toužit po vnoučeti a své dceři tím připraví nejednu horkou chvilku. Jasmína přijde téměř naráz o práci, byt, dokonce i o milence. Čeká ji úplně jiný život, než na který byla zvyklá. Její život obrátí naruby seznámení se svéráznou koňskou zubařkou Hedou a do pětihvězdičkové dokonalosti přešitou Soňou. Heda je nejspokojenější na samotě u lesa se svými koňmi a hejnem slepic. Soňa se líčí, i když jde do špajzu pro chleba. Jsou tři, každá z jiného těsta. Spojuje je však pozitivní přístup k životu a přesvědčení, že na házení flinty do žita je vždycky času dost.

 

Nakladatelství Petunky, 2021

Papoušek v aspiku

Nový muž Vilmina života, veterinář Vladimír, vyměnil město za venkov bez ohledu na to, že nový domov je spíše objektem určeným k demolici, než útulnou chaloupkou. Převrátil tak Vilmě život naruby, neboť se rozhodla po jeho boku sdílet všechno dobré i zlé. Aby to nebylo tak jednoduché, odjíždí Vladimír na roční stáž do zahraničí a polorozpadlá chalupa zůstává na krku samotné Vilmě. Když katastrofa, tak pořádná: Ulehčit situaci své dceři v nesnázích přijíždí její ryze nepratický tatínek.

 

Nakladatelství Oftis, 2012

Ukázka


Žena v (kon)kurzu

Víte, co je to rána z čistého nebe?

Tak třeba když vám sotva zletilá dcera oznámí, že brzy budete babičkou! A přesně tohle se stane Viktorii, rozvedené porodní asistentce. Rázem se ocitne uprostřed bojové zóny, kde ještě ke všemu občas vybuchují i trosky jejího milostného života. Nějak to s těmi muži není ono, a to ani když se její bývalý najednou chce stát zase současným a budoucím.

Nebyla by to ale Viki, kdyby se do všeho nevrhala naplno, za podpory svých mile praštěných přítelkyň, které vědí o životě svoje. A tak si nakonec poradí se vším, i se svým příšerným zetěm zvaným fracek…

 

Nakladatelství Metafora 2011

Ukázky


I doktor je jen chlap

Rádi čteme příběhy, protože zjistíme, že řada věcí v životě se neděje jen nám, ale i jiným lidem. A stejně rádi zjistíme, jak se s tím vypořádali oni.

 

Lékař z povídky, jejíž název je i názvem knížky, je přesně tím typem muže, který si pořídí partnerku ve věku své dcery, ale po zjištění, že jeho „malá holčička“ čeká dítě se starším partnerem se bije do prsou, že to je přece něco docela jiného!!!

 

Život píše romány a kde jinde čerpat inspiraci, než v právě v něm.

 

Erika, 2010

Momentálně mladá

Není vám už dvacet ba ani třicet a tvrdošíjně se odmítáte transformovat na brontosaura, v jehož kůži by vás okolí propadlé kultu mládí nejraději vidělo. Do práce chodíte proto, abyste nemusely okusovat kořínky a ne proto, že by vás nějak zvlášť bavila, manžel vás za roky společného soužití povýšil z nejdůležitější osoby svého života na domácí inventář, jemuž chybí už jen číslo na zadní části těla, kterou kdysi označoval za nejkrásnější, kterou kdy viděl. Okolí vám naznačuje, že kdybyste byly slušně vychované, raději se oběsíte, protože kdo se má na muzejní kousek pochodující po ulici dívat? To by prý snad mělo být trestné… A co vy? Se vším se smíříte a nakonec rezignujete, nebo si řeknete, že jaké si to uděláte, takové to budete mít a že na začátek nového života je po čtyřicítce zrovna ten správný čas?

 

Stejný problém řeší Matylda.Házet flintu do žita není nic pro ni. To by ji spíš použila a postřílela všechny, kteří ji díky tomu, že je už babičkou, zaškatulkovali mezi ženy na odpis. Co by prý tak ještě asi chtěla? Má manžela vlastnícího prosperující firmu, lukrativní pracovní místo, prima dceru Julii, vnučku Mumijku... Jenže Matylda má pocit, že všechno teprve začíná. Matylda je totiž momentálně mladá. A tak po letech opouští manžela, který sráží její sebevědomí a to rozhodně není jediná změna v jejím životě, ke které se odhodlá. Přece si nenechá sebrat svůj optimistický náhled na život! Matylda se přece nebojí se změn! Věří, že na uskutečnění snů není nikdy pozdě. A že krok do neznáma udělá tou správnou nohou.

 

Eroika, 2009

Ukázka


Žena, s.r.o.

Třicátnice Agáta, pohledná žena ve vedoucí pozici v zaměstnaní, řeší totéž, co ostatní osamělé ženy v jejím věku - shání použitelného chlapa. Ovšem to není úkol až tak jednoduchý…chlapa sehnat, to ještě ano, ale použitelného? A s babičkou Bobi, hodnou až do růžova a praštěnou kamarádkou Klárou v závěsu? Tak to je už dobrodružství. Agáta svého muže nakonec najde, ale přece jen je všechno jinak, než si představovala…

 

Eroika, 2006

Ukázka


Už se o mě neboj

Říká se: "Jaký si to uděláš, takový to máš." Že rozvedená žena s dcerou, jejíž výchově z důvodu vlastní nezralosti a jisté dávky sobectví nevěnovala tolik času a pozornosti, kolik by bylo třeba, to moc růžové nemá, je proto celkem logické. Své pochybení plně pochopí při svérázném dívčině osamostatnění se. Než najde s dcerou společnou řeč a život obou se vrátí do normálních kolejí, je nucena pohlédnout pravdě do očí a zjistit, že se dívka živí nejstarším řemeslem na světě a že dokáže odmítat i své narozené dítě.

 

PETRA, 2004

Ukázka


Baculky jsou prima

Třináct příběhů ze současnosti, které kupříkladu prozradí, že ne každá žena dokáže říct „ne“ v tu pravou chvíli a nekoupit kupříkladu vysavač v ceně ojetého automobilu, byť jinak má do kapsy stejně hluboko jako do bezedné propasti, další ve svůj velký den, oblečená v bílém a s početným příbuzenstvem v patách řekne namísto „ano!“ nakonec „ne!“, jiné se povede nastávajícího poznat v den porodu a navíc jej dovléci na porodní sál.

 

PETRA, 2003

Ukázka


Začít znova

Dvanáct příběhů, které se s menší či vetší obměnou mohou přihodit každému z nás. Humorné, dojemné i těžko uvěřitelné příběhy, které píše sám příběh. Některé z nich vyšly v oblíbeném časopise Napsáno životem.

 

PETRA, 2003

Ukázka


Ztracené nebe

Pro letušku Barbaru je vždycky a za všech okolností práce na prvním místě a proto jí plně vyhovuje nezávazný vztah s plastickým chirurgem Jindřichem. Po šokujícím setkání Barbary s Jindřichovým synem však dostává tento vztah povážlivé trhliny. Své místo v Barbařině životě si pomalu ale jistě získává pilot Martin Limberk, který v ní po dlouho dobu vyvolával antipatie. Otázkou je, zda si dokáže poradit ve vztahu s Barbarou stejně dobře, jako s dopravním letadlem, zvláště poté, co se Barbara díky těžkému úrazu ocitá v krizi, která jí přinutí výrazně změnit žebříček životních hodnot.

 

PETRA, 2002

Ukázka


Papoušek na smetaně

Vilma, žena v „nejlepších letech“ nemá sice manžela, nad nímž by přemýšlela, kterak ho praštit po hlavě litinovou pánví, následně zastlat do peřiňáku a odjet na dovolenou do exotických krajů, ale o povyražení v jejím životě nouze není. Milý, avšak nepraktický tatínek, posedlý cestovatelskou vášní se málem uvaří v termálním bazénu, z lesa se vrátí s košíkem muchomůrek, protože jsou krásně barevné, nikoliv jen blbě hnědé, a roztomile se podivuje nad svým žlučníkovým záchvatem poté, co se spolu s mládeží zúčastní v McDonaldu soutěže v pojídání hamburgerů. Pubertální dcera Kamila jí 90% všech svých činů usiluje o život, jorkšírská fenka Abi zapadne do kanálu v nejnevhodnější chvíli a přítel, veterinář Vladimír, o sobě prohlašuje, že je nevychovanec, hrubián a dobrý mrav je něco, co nezná.

 

OFTIS, 2002

Ukázka


Vrakoviště lásky

Tělo rozechvělé dosud nepoznanou vášní, zmatek v duši, bláznivá dobrodružství s mladým milencem ve světě velkých peněz na straně jedné. Kolaps dosud poklidného a vcelku spokojeného rodinného života, kotrmelce málem až osudové, souboj s vlastním sobectvím a bezohledností na straně druhé.

Soukromým peklem, za asistence všudypřítomného Ďábla, musí projít třiatřicetiletá Erika, aby se dokázala vypořádat s tragickým důsledkem svých činů, srovnala si žebříček životních hodnot a zjistila, že to, co se jí zdálo málo, je ve skutečnosti vlastně moc.

Vrakoviště neuhýbá před existencí sobectví, jasně a zřetelně ukazuje, co dokáže moc peněz, ale, a to hlavně, i to, co bylo pro dřívější generace téměř tabu – uspokojení ženy ze sexuálního života. Mělo by své čtenáře přivést k zamyšlení nad opravdovými životními hodnotami, nad cenou zázemí ve zrychleném tempu dnešní doby, nad uvědoměním si sama sebe.

 

Eroika, 2001

Ukázka


Na slzy nezbyl čas

Příběh Anny, studentky medicíny, která si navzdory odporu svého otce udržela vztah s hezkým a vtipným Vaškem, obchodníkem s auty. Po narození malé Kačenky se však Anina karta obrací. Život často nebývá idylou a ani ona nemá to štěstí být výjimkou. Po tragické události musí čelit četným životním nástrahám, které jsou pro ni obtížnější tím, že jí téměř nepřátelský vztah s otcem není lhostejný.

 

PETRA, 2001

Ukázka


Moje knížky jsou tu především

pro něžnější část lidstva a jejich cílem je čtenářky pobavit a připomenout jim,

že věk je jenom číslo, případně

pomluva či lež rodného listu,

a že sny jsou od toho, aby se plnily





 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 22. 3. 2021